Πώς θέτουμε υγιή προσωπικά όρια..




Όλοι μας έχει τύχει να συναναστραφούμε με ανθρώπους απαιτητικούς, χειριστικούς,επικριτικούς, πιεστικούς, καταχρηστικούς ή επιθετικούς έστω και μια φορά στην ζωή μας. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στην οικογένεια, στην συντροφική σχέση, στην δουλειά αλλά και στην κοινωνική μας ζωή. Όλες οι παραπάνω συμπεριφορές μπορεί να μας έφεραν σε δύσκολή θέση, να μας στεναχώρησαν ή να μας θύμωσαν.. Κάπως έτσι λοιπόν μετά απο κάποιο ή κάποια συμβάντα μας δημιουργείται η ανάγκη να σταματήσουμε ή έστω να μετριάσουμε αυτές τις συμπεριφορές προς όφελος του εαυτού μας. Τα προσωπικά υγιή όρια προστατεύουν τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας. Η θέσπιση ξεκάθαρων προσωπικών ορίων αποτελεί το κλειδί για την διασφάλιση υγιών, ισότιμων και υποστηρικτικών διαπροσωπικών σχέσεων.

Τι είναι όμως τα υγιή προσωπικά όρια;

Τ υγιή όρια δεν σημαίνει πώς εκείνος που τα θέτει λέει αυστηρά συνεχώς όχι στα πάντα, ούτε πώς απομονώνεται απο τους γύρω του. Τα όρια αποτελούν το μέτρο του σεβασμού και της εκτίμησης που δείχνουμε απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό. Ορίζουν ποιές συμπεριφορές είναι αποδεκτές απο τους ανθρώπους γύρω μας και ποιές όχι. Η λεπτή γραμμή που ορίζει που τελειώνει ο δικός μας χώρος και που αρχίζει του άλλου. Να θυμάστε πώς όταν λέτε όχι σε κάποιον άλλο, λέτε ναι στον εαυτό σας, καθώς τα προσωπικά όρια είναι μια σημαντική πτυχή της προσωπικότητας, μιας ισχυρής προσωπικότητας..

Πώς να θέσω τα υγιή προσωπικά όρια;

Αρχικά, πρέπει εσύ ο ίδιος να εντοπίσεις τι σου αρέσει και τι όχι..πώς θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται για να μπορέσεις να το κάνεις ξεκάθαρο και στους άλλους.Όταν νιώσεις την ανάγκη να θέσεις ένα όριο πρέπει να το κάνεις με ήρεμο και σταθερό τρόπο έχοντας σεβασμό και με λιγοστά λογια. Βασικό σε όλα τα παραπάνω είναι να μην δικαιολογηθείς, να μην θυμώσεις και να μην απολογηθείς για το όριο αυτό.Φυσικό είναι το άτομο στο οποίο θέτεις το όριο να αναστατωθεί και να προσπαθήσει να σου αλλάξει άποψη (βλέπεις τον ξεβολεύεις) αλλά δεν είσαι εσύ υπεύθυνος για την αντίδραση του άλλου..άλλωστε χρειάζεται χρόνος για να μάθεις να θέτεις τα όρια σου αλλά και οι άλλοι να μάθουν να τα δέχονται.Στην αρχή και μετά απο όλες αυτές τις αντιδράσεις μπορεί να αισθανθείς εγωιστής ή ένοχος..αυτό που θα πρέπει να κάνεις όταν συμβεί αυτό είναι να λες στον εαυτό σου οτι έχεις δικαίωμα να τον φροντίσεις και μόνο αυτό κάνεις..!!!

Σχόλια